Waar ben je naar op zoek?
Osteopathie
Je zou eens langs een osteopaat moeten gaan met je baby. Dat heeft bij onze baby toch zo goed geholpen.’ Maar wat doet die osteopaat nou precies? Dat kunnen maar weinig mensen je vertellen.
Introductie
Osteopathie is een manuele geneeswijze. Een osteopaat behandelt dus uitsluitend met zijn/haar eigen handen. Met de handen worden bewegingsverliezen in het lichaam opgespoord. Een osteopaat onderzoekt niet alleen spieren en gewrichten maar voelt ook de bewegingen van de organen.
Waar gaat het mis?
Het lichaam is op te delen in verschillende structuren. Zoals bot, spier, bloedvat, lymfe, zenuwen, fascia enz.
De zenuwbanen en het vaatsysteem zijn essentieel voor het omliggende weefsel zit. Er zijn verschillende soorten vaatsystemen zoals bloedvaten systeem en het lymfesysteem. Samen met de zenuwen verzorgen zij de uitwisseling van informatie en het verzorgen van het weefsel van voedingsstoffen. Wanneer er een bewegingsbeperking optreedt in het omliggende weefsel heeft dit invloed op de functie van de zenuwbanen en het vaatsysteem. Er kan minder uitwisseling plaatsvinden waardoor er een belemmering optreedt in het functioneren van het omliggende weefsel.
Deze afhankelijkheid van het weefsel en de zenuwbanen en het vaatsysteem werkt dus twee kanten op.
Structuur en functie
Het lichaam kan goed functioneren zolang er een samenspel is van alle verschillende structuren in het lichaam. Iedere structuur heeft weer zijn eigen functie.
Een bot is onderhevig aan de belasting om dat bot heen. Door langdurige druk- of trekbelasting zal de botopbouw toenemen. Bij verminderde belasting zal het bot afnemen.
Dit geldt ook voor gewrichten. Er is beweging nodig om olie te maken zodat een gewricht soepel kan bewegen. Zodra er minder wordt bewogen is er minder olie en is de bewegelijkheid van dat gewricht lager.
Rust Roest.
Maar het ging zolang goed?
Een lichaam is een bijzonder organisme. Als je je stoot krijg je misschien een blauwe plek maar deze verdwijnt ook weer vanzelf. Als je een wondje hebt, komt er een korstje op en komt er weer een nieuw stukje huid. Dit is allemaal mogelijk door het zelfgenezende vermogen van je lichaam. Het lijf lost dus heel veel zelf op. Het zal altijd zoeken naar een evenwicht die zo min mogelijk energie kost en zoveel mogelijk comfort oplevert. Hiervoor zal het soms wat compenseren.
Verzwik je een enkel dan ga je wat anders lopen. Hierdoor heb je geen pijn aan je enkel meer. Door de compensatie kun je wel je knie wat meer gaan belasten of je onderrug. Na verloop van tijd raken je spieren daar overbelast en heb je rugklachten. Waar komen die nou ineens vandaan?
De osteopaat
Dat is precies de puzzel die de osteopaat gaat proberen te maken. Door een stapje naar achteren te doen wordt er gekeken naar het geheel. Hoe functioneert een persoon als geheel en welke bewegingsverliezen zorgen ervoor dat iemand nu niet meer goed kan functioneren. Deze bewegingsverliezen worden behandeld waardoor het zelfgenezend vermogen zijn werk weer kan gaan doen.
Het behandelen van volwassenen, zwangeren, kinderen en baby’s is elke keer weer anders. Ieder systeem heeft iets anders nodig om de bewegingsverliezen te behandelen.
De osteopaat stemt de behandeling af op wat het systeem nodig heeft. Een volwassene heeft een andere consistentie dan een pasgeboren baby en zal dus andere behandeltechnieken nodig hebben.
Iedere osteopaat is anders en behandeld op een andere manier. Zoek dus vooral een osteopaat die bij jou past en bij wie jij je op je gemak voelt.